SDH SDH Klučov
- Zpět - Pálení čarodějnic
30.04.2012

Pálení čarodějnic se odehrává v noci z 30. dubna na 1. května. Jde o velmi starý a dodnes živý lidový zvyk a zvláštní svátek. Tuto noc se lidé scházejí u zapálených ohňů a slaví příchod jara. Noc z 30. dubna na 1. května byla pokládána za magickou. Svátek se původně pravděpodobně slavil o úplňku, který byl nejblíže dnu, nacházejícímu se přesně mezi jarní rovnodenností a letním slunovratem. Lidé věřili, že tuto noc se čarodějnice slétají na čarodějnický sabat a skutečně je tato noc jedním z největších pohanských svátků. Na ochranu před čarodějnicemi (nebo před zlými duchy, démony a čarodějnicemi) se na vyvýšených místech zapalovaly ohně. Postupem času se z těchto ohňů stávalo „pálení čarodějnic“. A tak jsme proto i my v Klučově pálení čarodějnic uskutečnili.

Příprava začala již den před čarodějnicemi, čili v neděli, dopoledne kluci připravili pořádnou hranici dřeva. Všechno ostatní už se nechalo na pondělí. Po srazu na klučovské skále se postavila taková malá kuchyňka, nad kterou byla natažená velká plachta zachycená o auta, pro případ nepříznivého počasí. Co obsahovala tato malá kuchyňka? Něco dobrého k snědku, také nějaké to kafíčko nebo čajíček. Málem bych zapomněla na opodál naražený soudek s pivem - kdo by také zapomněl na zrzavou barvu, chmelové aroma, nahořklou chuť a bílou pěnu dobrého piva, k tomu se hned vedle opékaly voňavé klobásy. Pro děti jsme si připravili takový malý program. Od 18. hodiny si děti mohly zahrát hru na téma „Sněhurka a sedm trpaslíků“. Děti se musely vydat hledat trpaslíky, když splnily jejich úkol, dostaly od nich podpis. Když se jim podařilo najít všech 7 trpaslíků a splnit všechny jejich úkoly, mohly běžet za Sněhurkou a ta je poslala ze čarodějnicí, kde dostaly malou odměnu. Odměnou byly buřty, které si pak děti mohly opékat na malém ohýnku. Před setměním se zapálila velká vatra a upálila se čarodějnice. O hodinu dále se pro děti uskutečnila děsivá stezka strachu, pokud ji úspěšně absolvovaly, získaly Osvědčení, že se nebály.

Přátelské posezení a popovídání u ohně bylo stejně nejlepší. Každý se bavil podle svého gusta a nikomu snad nic nechybělo.

Počasí se vyvedlo a bylo krásně. Noc ani nebyla moc chladná. Po skončení akce jsme poklidili stoly a lavice a mohlo se jít spát. Na klučovské skále přespalo několik jedinců, aby do rána ohlídali zbytky ohně. Večer i prvomájové ráno se opravdu podařily. Jsme rádi za tak hojný počet lidí, kteří s námi přišli strávit příjemný večer, pálit čarodějnice a společně se pobavit. Všechno zorganizovat a připravit nám sice trošku práce dalo, ale doufáme, že se Vám to líbilo a užili jste si příjemný večer tak jako my.


Tu noc hořely, padaly hvězdy…


Text: Týna
Foto: Jirka


Další akce

Nejsou definovány žádné akce