SDH SDH Klučov
Roztoky
27.6.2010

Soutěž dorosteneckých družstev a jednotlivců uzavřela poslední červnovou neděli maratón víkendového klání hasičské mládeže Středočeského kraje. Nejteplejší den víkendu se stal pernou zkouškou připravenosti a odolnosti všech účastníků.

Stejně jako žáci i náš dorost prošel v posledních letech velkou obměnou a také v této kategorii je stále obtížnější dát vůbec dohromady potřebný počet lidí. Stejně jako loni jsme si tedy vypůjčili posily z Hrádku a Kostelce. Náročným úkolem bylo už jen dopravit všechny na místo určení. Sraz jsme raději stanovili už na sobotní podvečer. Díky ochotě a obětavosti Jirky Šedy, Kamily, Michala a kamarádů Kosteláků vše klaplo a obě sestavy byly komplet. Ještě za tepla jsme probrali, co nás v neděli čeká, určili taktiku, zopákli testy a taky zafandili kosteleckým jednotlivcům Lucce a Mirkovi, jejichž soutěž začala dvojbojem už o den dřív. Dařilo se jim docela slušně.

I dorostenecké závodění mělo nahuštěný program, proto se i v neděli po krátkém zahájení vše rozběhlo ve velkém tempu. Kluci se hned přesunuli ke dráze stovek, dorky potrénovaly útok a po něm vyrazily napsat test. Trénink i test dopadl dobře a všem spadl kámen ze srdce. Klukům šly stovky vcelku podle očekávání, výsledek družstva visel hlavně na Babulovi s Joskou. Prvně jmenovaný předvedl svůj standard, ten druhý ukázal další velké zlepšení a téměř vyplnil věštecká slova Jirky Šedy, že už zraje pro „osumnáctky“. Za velmi pěkný výkon 19,06 se Joska dokonce postavil na krásný bronzový stupínek. ( Jirkovu věštbu ale vyplnil už za pár dní, kdy jako posila Kostomlátek na Mistrovství v Litomyšli magickou hranici rázně pokořil výborným časem 18,50 !!!). Solidní čas připojil i hrádecký Lukáš a na hraně svých možností zaběhli i ostatní. V úvodní disciplíně družstvo zapsalo 4.místo.

Mezitím se holky vrhly na první ostrou disciplínu – útok. I teď se našemu družstvu dařilo úměrně možnostem, snad i líp. Všechno mohlo skončit naprostou katastrofou poté, co se Gabča na levém proudu dostala do velikých potíží a hrozilo, že vůbec nedoběhne. Ale bravurní a pohotový zásah Zuzky vše zachránil a výsledkem byl slušný čas a 5.místo.

Nyní si obě kategorie své posty prohodily. Kluci zkusili zadek útoku a pak všechny překvapili nulou v testech. Děvčata v už úmorném vedru běhala stovky. Nejlépe se vedlo Lence, dobré časy přidala Gabča, Tereza, Katka i ostatní. Součet časů stačil na 4.místo. Kluci při svém ostrém pokusu v útoku hodně zahazardovali, a poté, co se jim sesypalo riskantně postavené nářadí a nápravu nestihli v limitu, byli diskvalifikováni. Ale po protestu na pozdní dodání erárních proudnic rozhodčí umožnili nový pokus. Ten už vyšel mnohem lépe a dosažený čas byl velmi příjemným překvapením a stačil znovu na 4.místo.

Závěr úmorné soutěže obstaraly štafety. Na oválu kratším o 25m se daly čekat hodně nízké časy, ale nekvalitní překážky tuto výhodu srážely. O úrovni domečku by mohl vyprávět hlavně Babula. Ten při svém pokusu dokonce spadl, ale i přes bolestivé škrábance statečně zabojoval a ve druhém pokusu už opatrnějším provedením pomohl k dalšímu 4.místu. Děvčatům nevyšel ideálně ani jeden a na závěr tak zapsala 5.místo. V celkovém pořadí kluci zakotvili na snad předplaceném bramborovém 4.místě, výsledkem děvčat bylo místo páté.

Hodnocení ročníkového vystoupení dorostu prakticky kopíruje situaci z kategorie žáků. Silná generace odešla a nebýt výpomoci od kamarádů z Kostelce a Červeného Hrádku, ani by jsme družstva nemohli sestavit. Obě party ani neměly mnoho natrénováno, vzhledem k tomu, kde jednotliví členové družstev bydlí, moc příležitostí k společné přípravě nebylo. Proto celkový výsledek obou kolektivů odpovídá realitě a potěšit může alespoň to, že k žádnému propadáku nedošlo a nad naše síly byli jen samí kvalitní soupeři zvučných jmen.



Text: Honza



Další akce

Nejsou definovány žádné akce