SDH SDH Klučov
Zlín
6.7.2007

Je pátek 6. července a v dějišti šampionátu hasičské mládeže se střídá osazenstvo. Po skončení soutěže ve hře Plamen přijíždí dorost. Střídáme i my. Část našeho žákovského družstva se vrací domů, zbytek, doplněný o nově příchozí, bude pokračovat v soutěži starší kategorie. Teď budeme mít hned dvě želízka. Výchozí postavení obou družstev je rozdílné. Zatímco v kategorii dorostenek se jméno Klučov objevuje po dlouhých 23letech, kluci jsou zde počtvrté v řadě. Rozdíl je i v ambicích. Dívky vlastně ani neznají konkurenci a netuší, v co doufat, naopak kluci své šance cítí hodně vysoko, vždyť obhajují bronz. Podvečerní program prvního dne vyplňuje pouze presence zúčastněných a ubytování. Klid před bouří.

V sobotu dopoledne jsou na pořadu tréninky. Opět nešpiníme hadice, svoji obuv ušpiní v blátě pouze zadáci. Po obědě přichází slavnostní zahájení a opět mnohým běhá mráz po zádech. A pak už to začíná! Dívky začínají testem a naše družstvo zůstává s dalšími třinácti po bezchybném výkonu i nadále na stejné startovní čáře. Kluci začínají štafetou a už tady se ukáže síla jednotlivých týmů, už tady se začne oddělovat zrno od plev. Volíme stejný model, jako na Kraji, na domku se vystřídají Jirka s Michalem. Hned první pokus máme přes velké rezervy v předávkách hodně rychlý a dereme se mezi nejlepší. Druhý proto můžeme plně zariskovat, bohužel to nevyjde. I tak zaznamenáváme 3. místo, první medaili a velkou úlevu. Začalo to dobře. Nyní si obě kategorie disciplíny prohodí, kluci píší bez chyby test, a holky jdou na štafetu. V obou pokusech zlepší své dosavadní maximum, ale nabitá konkurence lepší, než 10. místo, nedovolí.

Závěrečná den přichází na řadu nejprve stovky. Klukům se sice nedaří tak, jako na Kraji v Neratovicích, ale zapisují znovu 3. místo, a hlavně Pavel, i přes nezdařený druhý pokus, získává podruhé titul mistra České republiky. Je to kanón! Šance dívek se opírají o výkony Lenky a Terky, družstvo zapisuje 12. místo.

Před závěrečným útokem stoupá napětí, dorostenky zatím drží 11. místo, ale kluci jsou před finišem v čele soutěže! Dorostenky svůj pokus zvládnou bez chyb, rychleji než se čekalo, a v disciplíně si připisují výborné 5. místo. Na startu jsou kluci a nervy pracují. Stojí před historickou šancí, ale musí zabrat opravdu nadoraz. Nic snadného. Všechno začíná dobře, docela rychlá voda, ale hned vzápětí šok. Rozpojené hadice! I přes pohotovou reakcí Josky a Michala s Radkem je jasné, že sen zůstane snem. Rychlý nástřik proudařů ještě leccos zachraňuje, ale až dvanáctý čas znamená nejen konec naděje na titul, ale i na medaili. Zklamání, smutek, slzy. I tohle je požární sport.

Dorostenky tak celkově získávají 9. místo a pocit, že líp to už nešlo. Spokojenost a naděje do budoucna. Kluci měli na víc než 6. místo. Možná na víc, než všichni ostatní. Velká škoda!

Republika je za námi a jestli pro nás byla úspěšná, ať posoudí každý sám. V něčem jsme ale přece byli nejlepší, jedineční: jako jediný sbor z celé České republiky jsme měli své zastoupení ve všech kategoriích. A to jistě stojí za uznání.

Hezké léto!


Text: Honza
Foto: Jirka




Soubory
 100_m_prekazek_dorostenci.doc
 dorostenky_9._misto.jpg
 konecne_vysledky_mcr_dorostenci.doc
 dorostenci_stafeta_4x100_3._misto.jpg
 100_m_prekazek_dorostenky.doc
 dorostenci_6._misto.jpg
 konecne_vysledky_mcr_dorostenky.doc
Další akce

Nejsou definovány žádné akce